Ovulálhatunk-e többször is egy ciklusban? -A Termékenységtudat biztonságos?

2019.12.03

Lehetséges e többször ovulálni egy ciklus alatt? Lehetséges-e újra teherbe esni, ha már terhes vagy?

Rengetegszer felmerül ez a kérdés, ilyen módon kérdőjelezik meg a "természetes fogamzásgátlást".

Ha ismered a ciklus pontos működését, akkor tudod, hogy miután megtörtént az ovuláció, az elhalt petesejt egy úgyn. progeszteron nevű hormont termel, ami megakadályozza egy következő ovuláció létrejöttét. A válasz tehát, nem, nincs esély egynél (kettőször történhet ovuláció, de csakis 24-48órán belül, ahogy azután, hogy megtörtént az első) több ovulációra egy adott ciklusban.

Nagyon komplex összetett folyamat előzi meg magát az ovulációt, ezért is csak egy mítosz az, hogy az orgazmustól történhet e spontán ovuláció. Ahhoz, hogy az ovuláció megörténjen, az FSH hormonnak, az ösztrogénnek és az LH hormonnak kell egy adott szinten lennie, amit egy hosszú folyamat előz meg, nem csak úgy magától hirtelen bármikor megtörténik. Olyan ez kicsit, mint amikor sütsz egy sütit, ha nincs megsütve, nincsenek meg a hozzávalók, akkor a süti sem lehet finom és kész, igaz?

Ezért nem létezik spontán ovuláció, és ezért olyan biztos a Termékenységtudat módszerek összessége. Hiszen ezzel pontosan nyomonkövetheted, és megállapíthatod, hogy az ovuláció megtörtént, vagy sem.

Teherbe esni sem lehetséges kétszer egymás után, hiszen, ha már egyszer megörtént a terhesség, akkor a progeszteronszint miatt nem jön létre még egy ovuláció az első ovuláció után.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet az, hogy az ovulációs tesztek akár kétszer is mutathatnak pozitívat egy ciklus alatt. Ilyenkor sincs dupla ovulációd, hiszen az ovulációs teszt csak az LH hormon csúcsot mutatja ki, nem pedig a valódi ovuláció megtörténtét. Lehetséges, hogy a szervezeted többször is megpróbál ovulálni, de ez minden ciklusban csak egyszer 24-48 óra alatt lehetséges.

Ahhoz, hogy magad is meggyőzödj arról, hogy ez valóban így van, és átlásd az összefüggéseket, kezdj el ciklusnaplót vezetni, és figyelni a hődet. Amint saját magadon megtapasztalod ezeket az összefüggéseket, többet nem lesz kérdés számodra az, hogy mikor ovuláltál, vagy ovuláltál-e egyáltalán.

Többek között ezt is megtanulhatod a Termékenységtudat tanfolyamon.