Ösztrogéndominancia

2020.03.01


Mi mindent jelent ez a szó, amit nap mint nap hallunk? Mi mindent jelent ránk, nőkre nézve?
Az ösztrogén mindig relatív lehet domináns, azaz mindig a progeszteronhoz képest kel figyelni. Ha keves van mindkettőből, akkor is lehet ösztrogén dominancia!
Jelenti a PMSt(A menstruáció előtti 5-7 napot, amikor falási roham, mellfeszülés, hiszti jelentkezik) , a PCO-t, a PCOS-t, az erős és fájdalmas menstruációt, az endometriózist, és a PMDD-t, ami egy súlyosabb fajtája a PMS-nek.
50 évvel ezelőtt nem volt ennyire eltolódva az ösztrogén irányába a női hormonrendszer.
Minden étkezésbeli változás oda vezetett, hogy a szervezetünk az ösztrogént termeli és egyszerűen nincs annyi progeszteron, ami ezt ki tudja egyensúlyozni.
Hogyan nyerhetünk a szervezetnek progeszteront? Csakis ovulacioval! Ez az egyetlen módja az ösztrogéndominancia ellensúlyozására. Csakis ovuláció után termelődik nekünk természetes progeszteron. (Tablettákban mesterséges van, az teljesen más!)
Mire figyeljünk, ha hormonegyensúlyra szeretnénk törekedni?
A feldolgozott ételek erős ösztrogénválaszt váltanak ki. A joghurtok, tehéntej alapból tele van nyomva ösztrogénnel, ezeket ki kell iktatni. A gyorskaja, cukros etelek valamint az alkohol is az ösztrogéndominanciat erositi!
Az ovuláció után módosított edzéssel tudjuk támogatni a progeszterontermelést.
A piperecuccok: sminkek, arckremek, koromlakk, koromlakklemoso, testapolo, parfumok mind erős ösztrogénválaszt váltanak ki a szervezetből, ezeket limitáljuk vagy kerüljük!Paraben, alkoholmentes verziot vallasszunk mindenből!
A tisztitoszerek is nagyon erős xenoösztrogének, ezért amit lehet csereljunk le ecetre, teafa olajra és termeszetes tisztitoszerekre, ahogyan nagyanyáink takaritottak!
Az alvás, a pihenés kifejezetten fontos az ovuláció után, hiszen nemcsak az ösztrogén limitálásával segíthetünk, hanem a progeszteronos fázis erősítésével. A progeszteronról külön postban fogok írni.
Az ösztrogént még kivezetéssel selejtezhetjük, amit a fázisok szerint jól megválasztott étkezéssel tudunk segíteni, valamint a progeszteronos fázist erősíteni.Ezekről bővebben a Ciklusszinkron Tanfolyamon oktatok!