Mitől van annyi hormonális egyensúlytalanság?

2019.11.17

Mitől van annyi hormonális probléma napjainkban?

Biztos, hogy ha követsz engem, van/volt neked vagy a környezetedben élőknek hormonális egyensúly problémája: pajzsmirigy alulműködés,ciszták, hormonális aknék,inzulinrezisztencia.

Szeretném leírni,hogy megértsétek, mi az oka ennek és végre abbahagyjátok a testetek hibàztatását.

A női szervezet alapvető funkciója, amióta az anyatermészet megalkotott minket: a reprodukció,azaz a szülés.

Tudom, nagyon nem fair, hogy e köré épül minden, de ezt jobb ha elfogadjuk.

Tehát, minden szervünk működését ez az alapvető szabály határozza meg.Minden szervünk azért dolgozik (vagy éppen nem dolgozik),hogy ezt a funkciót teljesítse.

Miért nem engedelmeskedik akkor hát a testünk?

Az elmúlt 30 évben rengeteg olyan tényező vált a mindennapjaink részévé, ami negatívan befolyásolja ezt a tökéletes rendszert:

-elkezdtük figyelni a testépítőket, a modelleket,és elkezdtünk minis ugyanilyen életmódot élni, hogy megfeleljünk az azóta kialakult nőideál elvárásainak.Mit okozott ez? Azt, hogy vagy csont vékonyra fogyunk, vagy olyan izmosra, mint amire csak a férfiak képesek, eddzünk minden nap mint egy eszelős, azért hogy elérjük a társadalom által diktált álom-alakot.Ez egyenes út a pajzsmirigy alulműködéshez, a progeszteronhiányhoz, és a vércukor ingadozásához, majd inzulinrezisztenciához(erről bővebben írok a Ciklusszinkron tanfolyami anyagban,hogy miert).

A női szervezet mindezt stressznek éli meg, így az elsődleges "luxusfunkciót" tiltja le: a ciklust.

Ez még jól is hangzana, hiszen, "no period, no problem", csak sajnos ahogy kezdtem, e köré épül az egész szervezet müködése.Ha ciklusproblémàd van, biztos, hogy más funkciója a szerveidnek is problémás

Ha megfigyeltétek 50 évvel ezelőtt a teltebb nőideál volt a divat, nem is voltak meddőségi problémák...

-A másik ok a túlzott kemikáliák használata.Az ugyn. xenoösztrogének mint pl az összes kozmetikai termék, takarítószerek,új autók, műanyag termékek szintén felborítják a nők hormonegyensúlyát.50 éve egy egész élet alatt nem kapott a szervezet olyan mennyiségű szennyezést, mint most 1 év alatt...

-Az alvás minősége is nagyon fontos az egészséges női szervezet működésében. A késői fekvés, a tv mellett elalvás, a telefonra alvás mind olyan zavaró tényezők, amitől nem tud elég alváshormon, azaz melatonin termelődni a minőségi alváshoz. Ez előbb vagy utóbb ciklusproblémákhoz vezet..

Érdemes tehát figyelni a ciklusunk egészségét, hiszen nagyjából mindent elárul az általános egészségünkről. Ne felejtsétek el, a szervezet az egyensúlyra törekszik!