Mikor használj Barátcserjét, és mikor ne?

2019.12.20

Barátcserje. Ez az a varázsbogyó, amit nem csak a hormonegyensúly tanácsadók, hanem a patikusok, az orvosok is ismernek, és nagyon sok esetben ajánlanak is. 

Rengetegen fordolutok hozzám azzal a kérdéssel, hogy a nőgyógyász ajánlotta a barátcserjét progeszteronhiányra, pcos-re, erre arra. Vajon mikor érdemes szedni? És hogyan is működik pontosan ez a varázsbogyó?

A barátcserje több ponton fejti ki hatását az endokrin rendszerünkben. Elsősorban a Hypothalamuson, ami az agyalapi mirigyet stimuláló szerv. Másodsorban az agyalapi mirigyen, és ezen keresztül a petefészken fejti ki hatását. A Hypotalamus a fő karmester, aki irányítja az agyalapi mirigyet, aki aztán üzenetet küld a petefészkeknek, hogy érleljenek petéket, amiből aztán ovuláció lesz, és indirekt módon az ovuláció után progeszteron termelődik.

A barátcserje az úgyn. dopamin receptorokat stimulálja az agyunkban. Sokan hallottunk már a dopaminról, mint a boldogságtermelő hormonról, de a női ciklusban ennek a hormonnak sokkal nagyobb feladatai is vannak ennél! A dopamin hormon felelős azért, hogy a prolaktin hormon hogyan termelődjön. Ha kevés dopaminunk van, akkor minél több prolaktin termelődik, ami alapvetően nem túl jó, ha egy egészéges ovulációs ciklus szeretnénk. Ebben az esetben tökéletes a barátcserje, hiszen a dopamin szint emelésével csökken a prolaktin hormonunk, és helyet ad az egészséges ovulációnak. 

Így már láthatod azt is, hogy alapvetően a progeszteronszintet nem szabályozza a barátcserje maga. Csakis abban az esetben működhet a progeszteronszint szabályozására a barátcserje, ha a dopamin szint alacsony, és ezért nem jön létre egészséges ovuláció.

Ha az FSH and LH szinted normális, akkor semmi esetben nem ajánlom ezt a megoldást, hiszen ez felviszi a hormonok szintjét, ami korai peteérést eredményez, ami egy nem túl jó minőségű petét eredményez ovulációkor.

Így tehát ne szedjünk minden női hormonegyensúly problémára barátcserjét, mert fel is boríthatja a működő rendszert a szervezetünkben. 

Fordulj hozzám bizalommal.