Miért menstruálunk?

2019.12.02

Miért menstruálunk egyáltalán?

Az ember is emlős, így mi is szoptatjuk a picinyeiket, valamint a méhünkben hordozva növesztjük és tápláljuk. Viszont van egy kis, nem elhanyagolható különbség köztünk és az összes többi nőstény emlős között: mi minden hónapban menstruálunk. Nincs még egy emlős faj, akik minden hónapban véreznének napokig, ahogy nincs még egy emlős faj sem, akiknél a nőstény 9 hónapig táplálja a testében az utódokat.

A menstruációs ciklust most nem kezdem el magyarázni, de azt ugye tudjuk, hogy a ciklus elején vastagszik a méhnyálkahártya, a ciklus végén pedig elvékonyodik, majd vér formájában távozik. A méhnyálkahártya elsősorban nem azért vastagszik minden hónapban, hogy egy biztonságos, tápláló helyet biztosítson az embrionak..

Hanem azért, hogy megválogassa, hogy a női szervezet milyen egyedért vállalja majd azt a hatalmas nagy kockázatot, hogy 9 hónapig tápláljon, védelmezzen egy új életet, úgy hogy közben saját magát kevésbé tudja védelmezni. Amikor minden hónapban megtisztul a méhnyálkartyánk, az azért van, hogy egy újabb védőfalat alakítson ki következő hónapban, ami aztán majd még jobban megszűri, kiválogatja azt az egy egyedet, aminek a génállománya életképes, és nem jelent túl nagy kockázatot a nőstény emlős - Nő - Anya számára.

A menstruációnk tehát minden hónapban annak a jele, hogy a szervezetünk leépítette, majd újra felépíti azt a védelmet, ami elsősorban a mi életben maradásunkhoz szükséges, szűrőként viselkedve egy olyan egyeddel, akinek csupán 50%-ban egyezik meg a génállománya a miénkkel. A szervezetünknek tehát mi vagyunk a legfontosabbak.

Hát nem vagyunk eszméletlenül különlegesek???