A ciklusod is veled együtt változik?

2020.07.09

Új sorozatot indítok, amiben bemutatom a menstruációs ciklus érettségének változásait
Hogy mit jelent ez?Lássuk! Ugye azt tudod, hogy valójában a menstruációs ciklus kezdetét az agyalapi mirigyünk irányítja?
Az agyalapi mirigy és a petefészkek kommunikációjának terméke a menstruációs ciklus. Fontos, hogy tudjuk, hogy ennek a tengelynek a kapcsolata ugyanúgy érésben van, ahogyan a tinilány is. Mit jelent ez pontosan?
Azt, hogy az első menstruáció, kb. 11-13 éves kor között jelentkezik az egészséges tinilányoknál, de ez nem azt jelenti, hogy ez ekkor már stabil, és ugyanúgy lehet rá számítani, mint akár a húszas vagy harmincas éveinkben.
Vegyük sorra, mikor számít normálisnak egy tinilány ciklusa:Ha kb. 11-13 éves kora körül jelentkezik az első vérzésHa ezek a vérzések kb. 20-90 naponta jelentkeznekHa 14 éves kor után jelentkezik, az sem baj, ekkor az a lényeg, hogy androgén jelleg ne legyen látható a kislányokon
Nem kell tehát rendszeres 28 napos ciklusoknak lennie, és minél később jelentkezik az első vérzés, annál több idő kell majd az éréshez:11-12 évesen kb. 4-5 év13-14 évesen kb. 6-7 évEnnyi idő alatt érik meg az agyalapi mirigy és petefészkek kapcsolata.Ekkor számíthatunk:ovuláció nélküli ciklusokra, amit csak enyhe tisztulásos vérzés kísérelhúzódó ciklusokra, akár 90 napos is lehetfájdalmasabb, erősebb menstruációs vérzésre
Teljesen normálisnak számítanak tehát a felsoroltak, és nem szabad beleszólni hormonális fogamzásgátlókkal a korai érési folyamatnál, mert az elvágja ezt a kapcsolatot, még mielőtt megérhetett volna.
Érdemes még tudni, hogy a tiniknek a hüvelyük is érzékenyebb, és inkább savas kémhatású, ez korai szexuális életnél hüvelyi problémákat okozhat.
Ha ismersz tinilányt, akkor küldd tovább neki ezt a postot, és kommentelj, mert nagyon szívesen válaszolok a posttal kapcsolatos kérdésekre!A következő részben jön a húszas éveinkre jellemző ciklus.